Основната причина заради която вашия онлайн магазин може да не се класира добре


pagination

Номерирането на страници (също наричано „pagination“) често се оказва доста коварен проблем ако не е направено правилно. Това важи най-вече за онлайн магазини с много продукти, когато е нужно да се ползва pagination, за да може потребителя да достигне до съдържанието, което търси.

Какво е pagination?

Pagination е начин да се придаде последователност на архивни страници, които се използват за препратки към други страници, които се намират на по-ниско йерархично ниво в структурата да един уебсайт.

Как се ползва pagination?

Разделянето на категория в онлайн магазин на номерирани страници с даден брой продукти, както и добавянето на бутон „зареди повече“ са добри примери за pagination.

Пример за pagination za-nego.com

Пример за pagination za-nego.com

Пример за pagination - absoluterose.com

Пример за pagination – absoluterose.com

Защо е проблем?

Оказва се, че даже и малка грешка при начина на организиране на вашето съдържание може да доведе до сериозни проблеми със структурата на вашия уебсайт, а оттам ще последва затруднение не само на портебителите, но и на търсачката и в крайна сметка класирането ви в резултатите на Google ще пострада.

Ето и няколко примера:

  • Използвате номерирани страници за вашите категории (напр. 1 до 5), но връзките към тях се зареждат с JavaScript по начин, по който Google не може да разчете.
  • Използвате „Infinite scroll“ и продуктите се зареждат поетапно при скролиране. Сложили сте важна информация в най-долната част на сайта, но потребителя не може да стигне до нея, защото трябва да премине през стотици продукти.
  • Използвате бутон тип „покажи още“ за да разделите продуктите си и в резултат на това, потребителя и търсачката нямат начин да достигнат последната страница с продукти без да преминат през всички останали.
  • Обвивате навигационните бутони с таг <noscript> и рискувате Google да не го разчете

Създаването на добре оптимизиран онлайн магазин или уебсайт не е лесна задача. Затова големите компании харчат милиони за оптимизации и тестове.

Amazon са направили проучване, в което са установили, че ако техния уебсайт зарежда само секунда по-бавно, в рамките на година ще загубят 1.6 милиарда долара. Това число е само поради скоростта, като даже не става въпрос за стотиците други на пръв поглед незначителни неща.

Ако искате да продавате онлайн е добре да се доверите на професионалисти, които имат опит не само с изработката на магазини и уебсайтове, но и онлайн търговия. Никой не може да ви обещае същото ниво на свръх-оптимизираност каквото имат най-големите компании, но поне ще имате възможност да избегнете много на брой коварни проблеми, които може години наред да не разберете, че имате.

вижте тук: изработване на онлайн магазин