Защо е важна SEO оптимизацията за един сайт


Защо е важна оптимизацията за един сайт?

Безспорно е, че всеки, който има сайт или онлайн магазин иска той да се класира на челни места при резултатите от търсене. Това, за съжаление, няма как да се случи без да е извършена цялостна SEO оптимизация на дадения сайт. Един от най-често задаваните въпроси е „Какво всъщност представлява оптимизацията за SEO?“

Има два вида SEO оптимизация:

On-page оптимизация (вътрешна SEO оптимизация)

Нарича се „вътрешна оптимизация“ защото касае структурата на сайта, целия му код и текстово съдържание. Нейната главна цел е да направи един сайт максимално достъпен и лесно разбираем за търсачките. Най-често включва оптимизация на скоростта на зареждане, както и на всички заглавия (H1, H2…), описания, URL адреси, ключови думи и текстово съдържание, изграждане на добри вътрешни връзки и още много.

Защо е важна вътрешната (On-page) SEO оптимизация?

Ако имате уебсайт или магазин, но той е напълно неоптимизиран, Google реално няма начин да разбере изцяло сайта ви и неговото съдържание, следователно няма и как да го класира добре. Иначе казано, ако отделните страници не са наситени с ключовите думи, за които искате да се класират и имат зле написани заглавия, които не съвпадат с никакво търсене, Гугъл няма как да ви изкара напред в резултатите, най-малкото защото трудно ще разбере изобщо, че вашата страница е подходяща за даденото търсене. Малко собственици осъзнават това, но без значение колко добри линкове имате към вашия сайт, дори и да успявате да се класирате добре, ако нямате и вътрешна оптимизация, буквално изхвърляте в кофата голяма част от потенциала на вашия сайт.

Off-Page оптимизация (външна SEO оптимизация)

Също наричана „Линк Билдинг„(Link Building), тя има общо не със самия сайт и неговото съдържание, а с линковете към него- оттам идва и нейното име. Целта е да се изградят много и качествени връзки (линкове) към сайта. Това отникъде не е бърз и лесен процес и се прави поетапно, защото някои от новите алгоритми на Гугъл смъкват сайтове, които прекалено бързо трупат линкове.

Защо е важна външната (Off-Page) SEO оптимизация?

След като един сайт е добре оптимизиран вътрешно, към него трябва да се изградят и добри връзки (линкове), за да може той да стане по-авторитетен в очите на Гугъл. Страница, към която има качествени линкове с добре подбран анкор текст, ще се класира над другите страници без такива линкове, защото това е сигнал към Google, че тази страница има актуално и важно за потребителите съдържание. При някои сайтове, които са в нискоконкурентна ниша, линковете не винаги са чак толкова важни, но външната SEO оптимизация е абсолютно задължителна ако сте във висококонкурентна ниша- например както е при онлайн магазините. Имайте в предвид, че това както бе обяснено по-горе е бавен и сложен процес, който изисква добра стратегия.

Съвет от нас:

Никога не се доверявайте на фирми, които ви гарантират бързо и лесно класиране на челни позиции, тъй като те най-често използват напълно забранени от Гугъл техники, които могат да доведат до дълготрайно наказание и понякога премахване на целия сайт от индекса. Това да изберете доброто SEO, с което ние се занимаваме, също наричано White Hat SEO е най-добрия подход ако държите на своя бизнес и предпочитате вашия сайт да се класира добре не защото върху него са използвани куп забранени тхеники, които неизбежно ще бъдат намерени от Гугъл, а защото с грижа и добра стратегия е направена качествена вътрешна и външна SEO оптимизация.