Вътрешна SEO оптимизация или On-Page SEO


Вътрешна SEO оптимизация – Защо е важна?

Много уебмастъри в днешно време, без да се замислят изобщо опитват просто да изградят възможно най-много линкове към сайта си. Въпреки, че линк билдинга е важна част от цялостната SEO оптимизация, тя не е достатъчна. Ако имате уебсайт или магазин, но не е извършена вътрешна seo оптимизация, Google трудно може да разбере правилно неговото съдържание и да го класира добре. Ето и един кратък пример- написали сте някаква статия и ви се иска тя излиза нагоре в резултатите. Чете се лесно, интересна е, но не се класира и вие идея си нямате защо. Тук идва момента да си зададете няколко въпроса:

  • За каква дума или фраза очаквам да се класира изобщо тази статия?
  • Заглавието на статията съдържа ли ключовата дума?
  • Ключовата дума за която искам да се класирам появява ли се достатъчно често в текста?
  • Статията има ли снимка с alt текст, който да съдържа думата?

Вътрешна SEO оптимизация

Ако на последните три точки сте отговорили с „не“, то следващия логичен въпрос е- ами тогава Google по какво точно трябва да разбере за какво е тази статия и полезна ли ще е на потребител, който потърси вашата ключова дума? Вътрешната seo оптимизация е доста по-сложна от няколкото прости примерчета, които ви дадохме горе, но те добре показват колко е важна тя.

Да кажем, че сте натрупали доста линкове, при това добри линкове от авторитетни сайтове, с правилен анкор текст. Това разбира се, безспорно, ще ви помогне много. Само че можете да бъдете абсолютно убедени, че ако ви липсва добра вътрешна seo оптимизация, вие просто не се възползвате от потенциала си.

Баланса е това, което прави една SEO стратегия успешна. Ако нямате вътрешна SEO оптимизация, но имате много добри линкове, или пък нямате линкове но имате страхотна оптимизация, сайта просто не би се класирал толкова добре колкото би бил ако е направена цялостна оптимизация.

Вътрешна SEO оптимизация – Какво представлява?

Вътрешната SEO оптимизация, също наричана „On-page SEO“ най-общо казано касае структурата на един сайт, цялото негово текстово съдържание и код. Целта на оптимизацията е да направи сайта ви максимално разбираем и лесно достъпен за търсачките и потребителите. Може би се чудите защо потребители, при положение че става въпрос за оптимизация за търсачки? Google има една главна цел. Тя е да задоволи потребителите си. За разлика от преди, вече алгоритмите им са достатъчно добри не само за да преценят структурата на сайта ви, но и да разберат точно колко удобен е той за потребителите.

Вътрешната оптимизация обхваща ужасно много неща, но ще се опитаме да ви дадем по няколко примера.

Вътрешна SEO оптимизация на съдържанието:

-Ключови думи в заглавията

Заглавието е един от най-важните фактори за SEO. Важно е то да съдържа ключовата дума, за която искате да се класирате, като в същото време е интересно за потребителите.

– Alt текст на снимките

Всяка картинка може да има alt текст. Алт текста е това, което помага на Google да разбере какво всъщност има на дадена картинка. Добре е ако в съдържанието си имате изображения, да им добавите описателен но не и претъпкан алт текст. Ако ви е добър английския, можете да видите какво има да каже Matt Cutts по въпроса (глава на екипа по уебспам в Гугъл).

-Ключови думи в текстовото съдържание

Трябва да се уверите, че вашата ключовата дума се появява достатъчно често в текстовото съдържание. По този начин, когато потребител потърси вашата ключова дума, страницата ви има по-голям шанс да се класира високо, защото Гугъл ще знае че е подходяща за това търсене. Важно е да се отбележи, че с това не бива да се прекалява изобщо. Ако се прекали е по-вероятно да бъдете смъкнати в резултатите. Най-безопасно е да оставите това на професионалисти.

-Ключови думи в URL адреса на страницата

Добре е адресите на вашите страници да съдържат важните ключови думи. Това също се нарича SEO-Friendly URL. Някои хора предпочитат адресите им да са на латиница, други на кирилица. И двата варианта имат своите особености, с които може да ви запознаем в следваща статия. Това е важна част от всяка вътрешна SEO оптимизация и не е добре да се подминава. Когато изработваме уебсайт или магазин, винаги използваме SEO-Friendly адреси.

– Добра четимост на текста

Добре е текста ви да бъде разделен на по-кратки параграфи, като изреченията също са кратки и лесни за разбиране. Изберете подходящ шрифт и разстояние между редовете за максимално лесно четене. Това не влияе директно върху класирането, но влияе върху потребителя, чийто действия вече биха могли да имат ефект върху класирането.

– Добре написани meta описания

Мета описанията не се използват в определянето на класацията, но не бива да ги подценявате. Мета описанието е текста, който се показва под заглавията в резултатите от търсене. Неговата цел е да привлече вниманието на потребителя, да го заинтересова и да го накара да натисне върху страницата. Ако ви е добър английския можете да видите какво има да каже Matt Cutts от Гугъл по въпроса:

Вътрешна SEO оптимизация на кода и структурата на сайта:

По-рано споменахме, че Google се стреми да задоволи потребителите си. Поради тази причина, това колко е удобен сайта за потребителите, неизбежно е станал важен фактор при класирането. Тук ще ви дадем няколко примера за също много важни части от вътрешната оптимизация, които помагат и на потребителите.

Вътрешна SEO оптимизация на скоростта на зареждане

Учудваме се да видим, че доста фирми за дизайн и изработка на сайтове не си правят труда да оптимизират собствените си сайтове за скорост. Добрата структура на сайта и скоростта са важни не само за класирането и индексирането, но и за потребителите. Вие бихте ли се задържали дълго в сайт, който зарежда мъчително бавно? Ако потребителя ви прекара 10 минути във вашия онлайн магазин, повече продукти ще види ако е бавен или бърз сайта?  Множество проучвания са правени, които да подкрепят това колко е важна скоростта. Например можете да прочетете (на английски) статия на Moz, в която се обяснява точно защо е важна скоростта на зареждане- ТУК. Също, ако желаете, пак на английски, можете да прочетете какво имат да кажат самите гугъл по въпроса със скоростта на зареждане ТУК. Когато ние изработваме сайт или магазин, винаги се стремим той да е максилално бърз.

В друга статия ще навлезем повече в това защо е важна вътрешна SEO оптимизация за скорост и какво представлява тя.

– Rich Snippets (schema.org microdata)

Рич снипетите нямат директен ефект върху определянето на класацията, но са важни. Добавяйки структурирани данни към съдържанието на един сайт, ние помагаме на Гугъл да разбере максимално всяка част от него. Например, с помощта на структурирани данни могат да се обозначават различни „неща“ – като събития, продукти, статии, рецепти и още много. Да кажем, че имате онлайн магазин-  с помощта на структурирани данни можем да кажем на гугъл- това е „продукт“, това е неговата цена, това е неговото име, това е неговата картинка и т.н. Когато изработваме сайт се стремим винаги той да съдържа структурирани данни.

Това просто е един от многото начини на обясним на гугъл съдържанието на сайта си. Всяко нещо, което помага на Гугъл да разбере сайта ви, помага и на вас и е важно за вътрешна seo оптимизация В друга статия ще ви запознаем по-подробно с рич снипетите и защо са важни те. Тук можете да видите видео, в което гугъл обясняват какво са рич снипетите:

– Използване на SSL сертификат и HTTP/2 протокол

Сайтовете, които се отварят с начало на адрес „https://“ използват нещо наречено SSL сертификат. Използвайки такъв сертификат, ние позволяваме нашите страници да се отварят чрез HTTPS протокол. Това значи, че връзката между уеб сървъра и браузъра на потребителя е криптирана и следователно много по-безопасна и трудна за хакване. Някои хостинг компании позволяват връзките да преминават през HTTP/2, което пак кара страниците да се отварят през https, но има и значителен положителен ефект върху скоростта на зареждане.

Както вече споменахме няколко пъти по-рано, Гугъл цели потребителите да са доволни. Затова са направили така, че алгоритмите им да класират сайтове с https малко по-високо отколкото ако не използват сертификат. Причината да направят това е че SSL и http/2 правят сайта по-бърз, както и по-безопасен. Официалното изказване на Гугъл относно SSL и HTTPS можете да видите ТУК. Когато ние изработваме сайт, винаги използваме SSL сертификат и HTTP/2.  Струва си да бъде включено в стратегията за вътрешна seo оптимизация

-Дизайн, оптимизиран за мобилни устройства (Mobile Friendly design)

Смеем да твърдим, че понастоящем, това е един от най-силните сигнали за класиране. Година след година, все повече и повече хора започват да използват мобилните си устройства за търсене. Гугъл са много добре запознати с това и са решили да го направят важен сигнал, защото добрият мобилен дизайн улеснява ужасно много потребителите. Затова е редно всеки сайт, за който се твърди, че има вътрешна seo оптимизация да има и дизайн, оптимизиран за мобилни устройства. Най-добре е дизайна да едновременно респонсив и оптимизиран за мобилни устройства (да, има разлика). Всеки от сайтовете ни е с респонсив дизайн и e оптимизиран за мобилни устройства. Ако желаете, можете да прочетете официалното изказване на Гугъл по този въпрос- ТУК

-Ускорени мобилни страници (AMP – Accelerated mobile Pages)

Понастоящем, ускорените мобилни страници не се използват като сигнал за класиране, но постепенно набират сила и според нас, в близкото бъдеще ще станат доста силен сигнал. Използването на AMP позволява вашите страници да се зареждат почти мигновено на мобилни устройства. Ако потърсите новини от телефона си ще забележите, че повечето големи новинарски сайтове го използват, за да предоставят съдържанието си на потребителите по възможно най-бързия начин. Можете да прочетете какво Гугъл имат да кажат по този въпрос ТУК

-Създаване на Sitemap и удостоверяване на сайта в Google Search Console (Google Webmaster Tools)

Доста важна част, която хора често правят грешката да изпуснат, когато правят вътрешна seo оптимизация. Sitemap е файл, съдържащ всички страници на вашия уебсайт. След като се направи регистрация в Google Search Console, може да се пусне вътре. По този начин гугъл че може да види всичките ваши страници, коетои му позволява по-лесно да ги обходи и после класира. Изработвайки сайт, винаги правим сайтмап и го пускаме в Search Console когато всичко е готово.

– Създаване на robots.txt файл

Също важна част от вътрешната seo оптимизация. Някои уебмастъри не си правят особен труд да обърнат внимание на този файл. От него зависи дали търсещите машини ще обходят сайта ви. Ако той не е създаден, повечето търсещи машини, включително и Гугъл ще обходят и индексират сайта ви така или иначе. Обаче е много полезен ако искате да забраните някоя част от сайта си да бъде индексирана, както и защото в него можете да включите и адреса на сайтмапа, за да го намират по-лесно търсачките. Добре е всеки сайт да го има и да съдържа адреса на сайтмапа.

 

Опитахме се в тази статия да ви запознаем с някои от по-важните техники за вътрешна seo оптимизация, но далеч няма как да се обхване всичко. Ако четете това, то най-вероятно или бихте искали да направите такава оптимизация, или имате уебсайт или магазин и търсите някой, който да я извърши вместо вас. Тук идва един важен въпрос- „Мога ли да оптимизирам сам сайта си?“. Краткия отговор е „да, можете“. Но това не е най-добрият вариант. Правейки го сами, вие ще се сблъскате със същите проблеми, с каквито професионалистите вече отдавна са се справили.  Заради това ще загубите много време в несигурни опити, които могат да имат отрицателен ефект. Затова, ако не сте сигурни какво правите, най-добре го оставете на специалисти.

 

Има три вида SEO:

  • White Hat SEO, което се прави за сайтове, които се очаква да работят дълги години. При него се използват само и единствено добри техники, които не са наказуеми от Гугъл и се предприемат действия за постепенното дългосрочно развитие на сайта.
  • Black Hat SEO, което се занимава със забранени техники. Всеки сайт, използващ такива техники рано или късно (най-често рано) се открива и бива наказан от Гугъл и най-често премахнат от индекса като цяло. Не съветваме никой да избира тази опция.
  • Grey Hat SEO, което е комбинация от предните две. Въпреки, че е доста по-безопасно от black hat, ние не го препоръчваме.

Защо да изберете нас?

Ние се занимаваме с White Hat SEO. Знаем от какво имат нужда клиентите, защото сме били на тяхно място. Не уважаваме и не използваме употребата на забранени техники. Вярваме, че SEO-то трябва да се върши качествено, постепенно и постоянно, като се гледа в дългосрочен план, вместо да се гонят бързи, но временни резултати. Винаги сме в крачка с най-новите въведения в сферата на уеб разработването, за да можем да комбинираме иновация, умения и дългогодишен опит, за да предоставим на клиентите си точно това, от което имат нужда.